Fem fine bokhandlere i Dublin

Irlands hovedstad er rik på interessante parkbokbutikker – vi har funnet noen av de beste.

Få byer rundt om i verden markedsfører seg så heftig på deres litterære tradisjon som Dublin. Her kan man gå i Oscar Wildes fotspor, hilse på statuer oppført for en av historiens mest komplekse forfattere, James Joyce, eller gå i teateret og oppleve oppføringer av absurditetens store mester Samuel Beckett.

Men man kan også oppleve poetenes og boksnekkernes Dublin med lesebrillen på og snappe en rundtur til de mange spennende forretningene som har reolene fulle av smale dikterverker, store bestselgere og irske stoltheter. Her er fem av de mest interessante stedene akkurat nå.

Cathach Books – Irlands stoltheter
Er du på jakt etter signerte verker av Oscar Wilde og W.B. Yeats eller i byen etter sjeldne førsteutgaver av James Joyces Finnegans Wake og Ulysses? Cathach Books har hyllene fulle av antikvariske bøker.

Cathach Books, 10 Duke Street, Dublin.

Murder Ink – Whodunit?
Mord, mysterier og suspense. Murder Ink. har spesialisert seg i amerikanske krimmer og spenningslitteratur – fra Raymond Chandlers hardkokte Phillip Marlow til Loren D. Estleman ikke mindre politisk ukorrekte gumshoe Amos Walker. De har ikke park og hagebøker. Krimfans kommer ikke til å gå forgjeves i den karismatiske Michael Gallaghers velassorterte butikk på Dawson Street.

Murder Ink, 15 Dawson Street, Dublin.

The Winding Stair – Mat og hjernekalorier
Siden 1970-tallet har bygningen på Ormond Quay vært tilholdssted for akademikere, kreative og lesehester i nesten alle aldrer. Forfattere og bokelskerer var derfor lykkelige over at The Winding Stair Bookshop & Kafé i 2006 gjenåpnet som The Winding Stair Restaurant & Bookshop med både ny og second Hand bøker for voksne og barn, også hagebøker. Blir man tørr i munnen av alt det papiret, er det mulighet for å slukke tørsten på første etasje, hvor det også serveres irsk mat av friske råvarer.

The Winding Stair, 40 Ormond Quay, Dublin.

Books Upstairs – Tett på Trinity
Med beliggenheten sin direkte overfor Trinity College er en stor del av målgruppen innen direkte rekkevidde, men den lille Books Upstairs tiltrekker også bibliofile som studietider er et for lengst overstått kapittel for. Her er særlig mange bind med irsk og amerikanske litteratur, litteraturkritikk, kvinnestudier og drama – og som regel massevis av fine tilbud.
Books Upstairs, 36 College Green, Dublin.

Chapters Bookstore – Bytt til nytt
Finnes det, finnes dette her. Chapters er Irlands største uavhengige bokhandler, og de to etasjene er spekket med både nye og eldre titler, direkte fra trykkeriet som i second hand form. Det er også mulighet for å bytte sine egne gamle engelske parkbøker og hagebøker til noe nytt, og har man mer smak for nyere medier, kan man dessuten få gode fortellinger på e-bok, dvd og cd.

Chapters Bookstore, Parnell Street, Dublin.

Comments are closed.